Missie en Bestuur

Onze visie:
Optimaliseren van de kwaliteit van leven door het bevorderen van een veiligere wereld met meer sociale verbondenheid.


Sociale verbondenheid in een veilige wereld

vv

Missie

We hebben het Polyvagaal Instituut Nederland, een non-profit organisatie, opgericht om de bewustwording van de rol van ons zenuwstelsel in communicatie en gedrag te bevorderen. Wij streven naar sociale communicatie en verbondenheid in Nederland (en daarbuiten) door te bouwen aan een gemeenschap, het faciliteren van onderzoek, het verbeteren van de kwaliteit van zorg en het aanbieden van hoogwaardig onderwijs over dit nieuwe model van lichaam/geest interactie.

Visie

Wij geloven dat we verandering kunnen bewerkstelligen op zowel individueel als maatschappelijk niveau door begrip van de neurobiologie van contact. Individueel kunnen we met dit begrip meer open en compassievol met onszelf communiceren en doordoor een beter contact met de ander hebben. In de samenleving kan de polyvagaal theorie de basis zijn om de omgang met elkaar te verbeteren. We richten ons vooral op zorg, onderwijs en management

Bestuur

Heleen Grooten, voorzitter en initiator van de stichting.

Ik heb een achtergrond als logopedist/stemtherapeut/docent, met aanvullende opleidingen in ademtherapie, systemische opstellingen en lichaamsgerichte trauma therapie. Wat mij raakt in de Polyvagaal Theorie is dat veiligheid centraal staat en dat veel lichamelijke en psychische klachten te verklaren zijn vanuit een ontregeling van het autonome (onbewuste) zenuwstelsel. Wanneer de veerkracht van het autonome zenuwstelsel weer toeneemt verdwijnen klachten vaak spontaan en slaan andere therapieën sneller aan.

Tineke Smit, secretaris van de stichting.

Ik ben als kinder en jeugd psychiater werkzaam in eigen praktijk. Enkele jaren geleden kwam ik in aanraking met verschillende lichaamsgerichte interventies. De resultaten hiervan maakten mij enthousiast en leidden tot verdere verdieping in zowel de Sensorimotor Psychotherapy als de Polyvagaal Theorie. Deze theorie heeft mijn visie op gedrag en psychiatrie drastisch veranderd. Ik kijk nu veel meer naar de mate van verbinding enerzijds en activatie anderzijds.

Penningmeester

We zijn op zoek naar een collega die de rol van penningmeester wil overnemen.